Μουσικολογίες | Ορχήστρα των Βιολιώνε

ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΙΟΥΛΙΟΥ – ΠΑΜΑΚ (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας)-Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης

ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΒΙΟΛΙΩΝΕ

Ώρα έναρξης: 21.00 | Κεντρική Σκηνή (Σιλό)

Η «Ορχήστρα Βιολιώνε» δημιουργήθηκε το 2018. Αποτελεί μια πολυμελή ορχήστρα τοξοτών εγχόρδων των φοιτητών της ειδίκευσης του βιολιού της κατεύθυνσης Παραδοσιακής Μουσικής του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, και αποτελεί μέλος του Εργαστηρίου Ποιητικής αυτού. Βασική επιδίωξη του μουσικού συνόλου αποτελεί η παρουσίαση ρεπερτορίου, ως επί το πλείστον, της ελληνικής μουσικής, των Βαλκανίων και της ευρύτερης Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και νέων σύγχρονων συνθέσεων, μέσα από ένα δημιουργικό πρίσμα ενορχήστρωσης και εφαρμογής παλαιότερων αλλά και πιο σύγχρονων ερμηνευτικών τεχνικών των τοξοτών εγχόρδων. Πρόκειται για μια εναλλακτική μουσική πρόταση σύμπραξης των τοξωτών εγχόρδων με στόχο την ανάπτυξη διαδραστικότητας και τη διαρκή εξερεύνηση διαύλων μουσικής επικοινωνίας μεταξύ τους με άφθονη αυτοσχεδιαστική διάθεση. Βασικός στόχος της Ορχήστρας είναι να τροφοδοτήσει το πεδίο τεχνογνωσίας της ερμηνείας των τοξοτών εγχόρδων εν γένει με νέα στοιχεία τα οποία θα συμβάλουν στην ανάδειξη της εκφραστικής ιδιοτυπίας της «γλώσσας» της οικογένειας του βιολιού στις διάφορες λαϊκές προφορικές παραδόσεις.

Η Ορχήστρα Βιολιώνε θα παρουσιάσει ένα δίωρο πρόγραμμα που θα συμπεριλαμβάνει ρεπερτόριο τόσο της Ελληνικής παραδοσιακής όσο και της Αστικής λαϊκής μουσικής.

Όσον αφορά την Ελληνική παραδοσιακή μουσική η Ορχήστρα Βιολιώνε διασκευάζει και παρουσιάζει ένα μεγάλο πλήθος (περίπου 50) επιλεγμένων παλαιών οργανικών σκοπών της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής από τις δέκα μεγάλες περιφέρειες του Ελλαδικού χώρου, την Κύπρο και τη Μικρά Ασία και μάλιστα σε συνεχή ροή μεταξύ τους ως ένα αυτοτελές έργο. Όλες οι ενορχηστρώσεις έχουν πραγματοποιηθεί από τα μέλη της ορχήστρας αποκλειστικά για αυτό το σκοπό, και έχουν προσαρμοστεί καταλλήλως στον ιδιαίτερο εναλλακτικό τρόπο ερμηνείας του συνόλου παρουσιάζοντας ένα μουσικό ταξίδι της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής μέσα από ένα νέο πρίσμα, συνδυάζοντας στοιχεία τόσο παλαιών όσο και σύγχρονων ερμηνευτικών τεχνικών των τοξοτών εγχόρδων, και άφθονο αυτοσχεδιασμό. Από ακουστική άποψη δίνεται μεγάλη έμφαση στον φυσικό ήχο των οργάνων, όπως αυτός έχει μεταφερθεί στο σήμερα μέσω των ηχογραφήσεων της εποχής του γραμμοφώνου, σε συνδυασμό με τον κλασικό ήχο μιας σύγχρονης πολυμελούς ορχήστρας τοξοτών εγχόρδων, δημιουργώντας μια δυναμική συνέχεια του παλαιού με τον σύγχρονο τρόπο ερμηνείας τους. Το εν λόγω πρώτο κομμάτι της παράστασης έχει τόσο καλλιτεχνικό όσο και έντονο εκπαιδευτικό ενδιαφέρον, αφού δημιουργήθηκε και με σκοπό σεμιναρίου παρουσίασης των ποικίλων ιδιωματικών εκφορών του βιολιού στα Μουσικά Σχολεία της χώρας.

Όσον αφορά την αστική λαϊκή μουσική η εικοσαπενταμελής Ορχήστρα προσεγγίζει με τον δικό της εναλλακτικό τρόπο ερμηνείας, διασκευάζοντας και ανασυνθέτοντας, ενδεικτικά κομμάτια του ρεμπέτικου της περιόδου του γραμμοφώνου (1900-1960), παρουσιάζοντας ένα μουσικό ταξίδι από το παρελθόν στο μέλλον, με στοιχεία τόσο παλαιάς όσο και νέας τεχνοτροπίας, αναδεικνύοντας μια ρομαντική αλλά ταυτόχρονα επικοινωνιακή και εξωστρεφή διάθεση. Μέσα από την πρωτότυπη αυτή μουσική απόπειρα, μαζί με την καθοριστική συμβολή του δημοφιλούς ρεμπέτικου ντουέτου των Βασίλη Σκούτα (μπουζούκι, τραγούδι) και Δημήτρη Μηταράκη (κιθάρα, τραγούδι), η «Ορχήστρα Βιολιώνε» επιχειρεί να μεταφέρει τον ήχο των διάφορων ορχηστρών του γραμμοφώνου στο σήμερα, προσεγγίζοντάς τον μέσα από ένα καινούργιο πρίσμα, κύριοι άξονες του οποίου αποτελούν ο άφθονος αυτοσχεδιασμός, οι πρωτότυπες ενορχηστρώσεις και οι σύγχρονες εναλλακτικές ερμηνευτικές τεχνικές των τοξοτών εγχόρδων.

Την Ορχήστρα Βιολιώνε αποτελούν οι μουσικοί:

  • Βιολί: Ανδρονίκου Παυλίνα, Βαϊγκούσης Παντελής, Δεληβασίλης Νικόλαος, Εξαδάκτυλου Ολυμπία, Ζαρίας Γιάννης, Κετάνης Γιάννης, Κοντοπούλου Άλκηστη, Πατρίκης Στέλιος, Μιχαήλ Άγγελος, Μήλας Νίκος, Παππάς Παναγιώτης, Πούλιος Χρήστος, Πούπαλος Σταμάτιος, Σμάγα Μαριάνα, Σμαριανάκης Γλαύκος, Στεφόπουλος Δημήτρης, Σφακιανός Γιάννης, Φελλά Κωνσταντίνα, Χρόνης Ευάγγελος,
  • Βιόλα: Καταχανάς Μιχάλης, Παπαεμμανουήλ Άκης,
  • Βιολοντσέλο: Τσαντιρίδου Ιωάννα, Βλασοπούλου Σταυρούλα,
  • Κοντραμπάσο: Κατσιμάνης Άγγελος, Τσιατσούλης Γιώργος,
  • Κρουστά: Όλγα Αλεξίου.
  • Καλλιτεχνική επιμέλεια: Γιάννης Ζαρίας (επίκουρος καθηγητής ΤΜΕΤ)

«Χωρίς μουσική η ζωή θα ήταν ένα λάθος», έλεγε ο μεγάλος φιλόσοφος Νίτσε  και αλήθεια ποιος θα μπορούσε να φανταστεί τη ζωή του χωρίς αυτήν. Η μουσική έκφραση είναι αρχέγονη, αποτελεί αναμφίβολα μιαπαγκόσμια γλώσσα παρούσα σε κάθε πτυχή της κοινωνικής μας ζωής, καθώς είναι σε θέση να εκφράσει τόσο το διονυσιακό όσο και το απολλώνιο στοιχείο της ανθρώπινης φύσης.

Τα Τμήματα Μουσικών Σπουδών των δημόσιων τριτοβάθμιων ιδρυμάτων της χώρας μας, έχουν ως αντικείμενο μελέτης την σπουδαία αυτή Τέχνη. Εκεί όχι μόνο καταγράφεται και αναλύεται το υπάρχον μουσικό υλικό, αλλά και οι σπουδαστές μαθαίνουν να ερμηνεύουν την Τέχνη των Ήχων, είτε πρόκειται για σόλο όργανα είτε πρόκειται για μουσικά σύνολα.

Το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ 2024 με χαρά δίνει τον λόγο στα μουσικά σύνολα που απαρτίζονται από φοιτητές και φοιτήτριες των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων της χώρας μας, διοργανώνοντας τις «ΜΟΥΣΙΚΟΛΟΓΙΕΣ 2024»,  ένα τριήμερο γεμάτο ρυθμό, μια πολύχρωμη γιορτή φωτισμένη από την φλόγα των νέων δημιουργών. Δίνει το βήμα στους λειτουργούς της δημόσιας εκπαίδευσης, τους καθηγητές που οργανώνουν και είναι υπεύθυνοι διδασκαλίας των φοιτητικών αυτών σχημάτων, να εμφανίσουν τον καρπό της πολύχρονης εργασίας τους και εκτός των ορίων των αμφιθεάτρων. Για να μπορούμε και όλοι εμείς οι υπόλοιποι να γίνουμε αποδέκτες του ταλέντου, της διαρκούς εξάσκησης και της γνώσης που διέπει το έργο που συντελείται στα Τμήματα Μουσικών Σπουδών του  Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου. Από την τζαζ, μέχρι την παραδοσιακή και από την ροκ μέχρι την ορχηστρική μουσική, όλα τα είδη δίνουν το παρόν στις φετινές «Μουσικολογίες», στην όμορφη σκηνή του σιλό, δίπλα στη θάλασσα!