Τακίμ – Ελένη Βιτάλη

Μνήμη, αναπόληση, ξεριζωμός, πατρίδα…
Το φετινό Φεστιβάλ στη Θάλασσα τιμώντας την ιστορία της πόλης μας ανοίγει το πρόγραμμά του με μια συναυλία που εκπορεύεται από το μαρτυρικό 22.
Με αφορμή τα 100 χρόνια από την Καταστροφή τιμάμε τους Μικρασιάτες πρόσφυγες, τους προγόνους μας, οι οποίοι έχασαν τα πάντα, αλλά κατάφεραν να φέρουν μαζί τους αναμφίβολα πολλά περισσότερα από αυτά που μπορούσε να χωρέσει η βαλίτσα τους. Ήθη κι έθιμα, εξαίσιες γεύσεις, χορούς και μουσικές, ένας ολόκληρος πολιτισμός που έμελλε να ζυμωθεί με το υλικό της απέναντι πλευράς του Αιγαίου. Από την Τραπεζούντα μέχρι το Ικόνιο και από την Φώκαια μέχρι το Αϊβαλί, πόσες ματωμένες ιστορίες, πόσες οδύσσειες παράδοξου νόστου…
Κι όλος αυτός ο πλούτος σε έναν στίχο που τραγουδιέται ακόμα, ¨Αχ η ξενιτιά τζιβαέρι μου…¨
Τζιβαέρι μου, δηλαδή «θησαυρέ μου» μας λένε και οι ΤΑΚΙΜ, το μουσικό συγκρότημα που κάνει την έναρξη του Φεστιβάλ στη Θάλασσα. Μάστορες της παράδοσης και κορυφαίοι δεξιοτέχνες οι ΤΑΚΙΜ, εκφράζουν απόλυτα το πολυπολιτισμικό πνεύμα του Παρισιού της Ανατολής -όπως αποκαλούνταν η Σμύρνη στα χρόνια της ακμής της. Σμυρναίικα και πιο «ευρωπαϊκά», τραγούδια του κεφιού και του μισεμού, ρεμπέτικα, καθώς και νεότερα τραγούδια με τιμονιέρισα την αξεπέραστη ΕΛΕΝΗ ΒΙΤΑΛΗ. Μια φωνή-ιστορία που ενσαρκώνει το αρχέγονο και υπόσχεται να μας χαρίσει μοναδικές στιγμές. Μαζί τους η ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ και ο ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΚΑΡΟΎΝΗΣ, δύο ερμηνευτές που έχουν ο καθένας τη δική του πορεία στο τραγούδι, με αξιοζήλευτες ερμηνείες αλλά και συνεργασίες.